Telstar sponsorsponsorkliks

Ja, ik word vrijwilliger van Saturna!

logo

  • Laatste nieuws

Landelijke teamwedstrijden 3 en 4 november 2018

Op 3 en 4 november vonden de landelijke kwalificaties voor de teamwedstrijden turnen voor dames en heren plaats in de Meent. Ruim 100 vrijwilligers he...
Lees verder

Kwalificatie NK teams Turnen Dames en Heren, 3 en 4 november 2018

In Doha wordt op dit moment het WK turnen georganiseerd. Ons Nederlandse mannenteam heeft als 7e de landenfinale bereikt, ons Nederlandse damesteam gr...
Lees verder

Beweegplein 14 oktober 2018

  Op 14 oktober organiseerde Saturna het Beweegplein voor kinderen van 2 t/m 16 jaar oud. Of je al nu al lid was of een kijkje wilde neme...
Lees verder

Beweegplein 14 oktober 2018

Locatie: Meent Bauerfeind van 13.00-16.00 uur Beste leden,   Graag willen we jullie allemaal uitnodigen voor het Saturna Beweegplein op 14 okt...
Lees verder

Grote Clubactie

De Grote Clubactie is weer gestart. Ook dit jaar doet Saturna hieraan mee!  Met de opbrengst van deze actie worden materialen aangeschaft en div...
Lees verder

Gymmieturnen

In aansluiting op het Beweegdiploma kunnen kinderen vervolgens verder met Gymmieturnen. Gymmieturnen is een leer- en oefenstof, die gericht is op recreatieve gymnasten van 6 tot ongeveer 14 jaar waaraan een beloningssysteem gekoppeld is. 

Door de beloning worden de kinderen extra gestimuleerd om het goed uit te voeren. Ze kunnen thuis aan de ouders, familie en vriendjes of vriendinnetjes laten zien wat ze met gymmieturnen geleerd hebben en trainers kunnen het gebruiken als een soort ‘leerlingvolgsysteem’.

gymmie1Het systeem bestaat uit ‘Gymmies’ met daarop de geleerde oefeningen en voor de oudere kinderen Kanjerkaarten met daarop foto’s van bekende turn(st)ers. 

Bij het Gymmieturnen wordt in tegenstelling tot het Beweegdiploma stapsgewijs meer op de turnoefeningen ingegaan en deze worden stap voor stap aangeleerd. De Gymmies kunnen bewaard worden in een stevige en vrolijk gekleurde ringbandmap. De map heeft tabbladen, met daarop de uitleg van de te leren elementen. 

Het Gymmieturnen bestaat uit drie delen. Gymmieturnen I richt zich op kinderen van 6 tot 9 jaar en het draait in dit deel om het aanleren van de profiellijnen, waarbij stapsgewijs wordt ingegaan op de oefeningen. 

Voor kinderen van 10  jaar en ouder (vanaf ongeveer groep 6) is er Gymmieturnen II en III. Deel twee sluit naadloos aan op deel één, maar bouwt de profiellijnen verder uit. Terwijl bij deel drie ook meer wordt gelet op de techniek van de profiellijnen. 

gymmie2In totaal zijn er 33 oefeningen. De kinderen kunnen evenzoveel Gymmies verdienen. Daarnaast is er na elke tiende Gymmie ook een bronzen, zilveren of gouden Gymmie. Bij deel drie kunnen de kinderen Kanjerkaarten verdienen met een bekende turn(st)er erop. 

 

Profiellijnen 

Het Gymmieturnen bestaat uit elf profiellijnen: Arabier, Balanceren, Flanken, Flikflak, (Handstand)overslag, Kip, Losom, Reus, Salto achterover, Salto voorover en vrije sprongen.

Om kinderen te helpen die wat meer aandacht nodig hebben om een element te leren, zijn er tussenstapjes aangebracht. 

Voor de trainers zijn er voorbeelden van voorbereidende oefeningen, om verantwoord van het ene naar het andere scoremoment toe te werken. Het beoordelen kan gedaan worden door de trainer of een hulptrainer. Bij elk ‘scoremoment’ zijn drie criteria aangegeven. Voor de verwerking van scores zijn er kaarten en een format waarop de individuele score kan worden bijgehouden.

 

Wat betekent dit voor de lessen?

In de lessen wordt geoefend met de kinderen op de situaties die horen bij de gymmies van het Gymmieturnen. Dit zijn veelal situaties die reeds in de gymlessen aangeboden werden. Gedurende het seizoen zijn er meetmomenten, waarop de kinderen de gymmies kunnen verdienen. Tijdens deze of de volgende les worden de gymmies uitgedeeld en er wordt bijgehouden welk kind, welke gymmie verdiend heeft. In de praktijk wordt vooral gewerkt met deel I en II. 

Saturna 2012 | ontwerp: inSet Limmen | technische realisatie: WebSeven | Privacy verklaring | LOG IN